Biržų technologijų ir verslo mokymo centras, Skratiškių g. 6, Biržai +370 668 760 68 info@btvmc.lt

Svetainės medis baltas

1234.png

„Vidinio kompaso“ paieška vienuolyne

 

 277704501 4783486088429559 5201697166747312844 n

„Vidinio kompaso“ paieška vienuolyne

     Kompasas yra vienas seniausių orientacinių prietaisų. Žmonės juo naudojasi kelis šimtus metų. Visi turėtų išmokti taisyklingai naudotis kompasu, kad įspūdinga kelionė ar žygis sklandžiai vyktų, o suaugęs ar vaikas rastų kelią atsidūręs nepažįstamoje vietoje. Ne mažiau svarbu išmokti naudotis ir ,,vidiniu kompasu“. Margaret Silf  knygoje „Vidinis kompasas” rašo, kad „kai mes vieni kitiems patikliai atskleidžiame savo širdies išgyvenimus, patenkame į šventą sritį, kurioje nėra vietos komentarams, kritikai ar pataisymams, čia galimas vien tik atsakas, kylantis iš meilės“.

     Balandžio 1-3 dienomis Švč. Nekaltosios Mergelės Marijos tarnaičių kongregacijos seserys pakvietė Biržų technologijų ir verslo mokymo centro, Vabalninko skyriaus bei Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos mokinius įgyvendinti  krikščionišką socialinę programą „Vidinis kompasas“, kurios tikslas – skleisti krikščioniškąsias vertybes einant dvasinio tobulėjimo keliu. Programa vyko ypatingoje vietoje, vienuolyne, kongregacijos namuose.  Neslėpsime, toks nekasdienis kvietimas sukėlė didžiulę intrigą ne tik mokiniams.  Nemažas būrys mokinių, vedami smalsumo ir noro pamatyti tą paslaptingą, uždarą  vienuolių gyvenimą, sudalyvavo rekolekcijose.  Jaunimą nuoširdžiai stebino, kad tarp seserų yra medikių, mokytojų, slaugytojų, kad jos, turėdamos tokias perspektyvias profesijas, gyvena „nuobodoką“ gyvenimą.  Tačiau  kartu praleistos trys dienos  leido jauniems žmonės ne tik iš arčiau susipažinti su Švč. Nekaltosios Mergelės Marijos tarnaičių kongregacijos seserų  kasdieniška vienuoliško gyvenimo aplinka, bet ir betarpiškai bendraujant rasti atsakymus į drąsiai uždavinėjamus pačius įvairiausius klausimus ne tik apie Dievą ir Tikėjimą. Vienuolės atsakė ir į  asmeninius klausimus, kurie buvo užduoti, siekiant suprasti, kas gali atsitikti ar  paveikti žmogų, kad jis pasirinktų tokį neįprastą gyvenimo būdą. Domėtasi,  ar lengva suformuoti vienuolių bendruomenę.  Seserys prisipažino, kad kaip bet kurioje šeimoje, taip ir vienuolyne, iškyla problemų, nes susitinka įvairaus amžiaus, skirtingų tautybių bei charakterių žmonės, tačiau paklusnumas, malda bei nuolankumas padeda išgydyti nesutarimų žaizdas.

     Įgyvendinant krikščionišką socialinę programą „Vidinis kompasas“, buvo siekiama, kad jaunas žmogus gebėtų atsirinkti, kas tikra, ir pats priimtų svarbiausius gyvenime sprendimus. Siekdami tiek profesinės sėkmės, tiek asmeninės laimės gyvename nepaliaujamai skubėdami, o nuolatiniai ir nesiliaujantys  pokyčiai diktuoja mūsų kasdienybę. Prognozuojama, kad gyvenimo tempas tik didės. Šiuolaikiniame pasaulyje akcentuojama, kad norint sėkmingai judėti ir būti visų priekyje, privaloma gyventi ne šia diena, bet būti ,,viena koja“ rytojuje. Ant pjedestalo keliamas sėkmingo žmogaus paveikslas ir taip sudaroma iliuzija, kad galima pasiekti viską, tik reikia žinoti būdą, reikia žinoti, kiek pastangų įdėti ir galima tapti visagaliu... Tačiau savo galimybių ir ribų neapibrėžtumas bei sau keliami pernelyg aukšti reikalavimai, dažną atveda prie išgyvenimų, kad yra nevertas, niekam tikęs, nes neatitinka sėkmingo žmogaus standartų. Kiekvienas žmogus patiria akimirkų, laikotarpių bei periodų, kai jaučiasi silpnas, pralaimėjęs, nepajėgus eiti į priekį, o visuomenės spaudimas būti sėkmingam gali padaryti nepataisomos žalos.   

    Priimant svarbiausius gyvenimo sprendimus, patarimų reiktų klausti ne tik  žmonių, bet ir  Dievo. Dalyvaujant Šv. Mišių aukoje, kur skamba malda ir giesmės, galima  rasti atsakymus į visus rūpimus  klausimus. Juk buvimas bendrystėje yra vadinamas dvasinio gyvenimo ramsčiu. Jei pasikeičia vertybės ir pažeidžiamos krikščioniškosios moralės normos, žmogus rizikuoja prarasti savyje Dievo įvaizdį, tada blogis užima gėrio vietą ir žmogus nukenčia. Taigi, tegul vidinis jūsų kompasas būna bendrystė su Dievu – paprasta, nuoširdi malda, kuri padės rasti atsakymus į visus gyvenimo klausimus.

                                                                                                  Vilija Daukienė

 

 

Visos 2023 2024 m.m. naujienos 900 225 px

TVARKARASTIS MYGTUKAS

MANO DIENYNAS MYGTUKAS

MOODLE MYGTUKAS

PAMOKU LAIKAS

 

Renginių kalendorius 2024

 

Pilietiškumo mokykla LOGO

LoveJob logotipas

pranesk apie patycias124

sveikata1.gif

mukiskarjeralogo

SUSISIEKITE SU MUMIS

Biržų technologijų ir verslo mokymo centras
Skratiškių g. 6, LT-41156 Biržai
Telefonas: (8 450) 32 134
Mobilusis: +370 668 760 68
El. paštas: info@btvmc.lt
Kodas: 302643724

PVM kodas: LT100012838915

VAIZDO KANALAS

Sekite mus 

MES SOCIALINIUOSE TINKLUOSE

Sekite mus